Головна  →  Новини  →  24 квітня 2024

28 квітня Всесвітній день охорони праці

28 квітня Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006).  Так само збігається і девіз, який визначає Міжнародна організація праці. У 2024 році це – «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату». Ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

День охорони праці в нашій країні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівництва підприємств до питань безпеки й гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві.

Зміна погодних умов помітно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади професійних ризиків, які посилюються зі зміною клімату, включають тепловий стрес, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища і підвищений вплив хімічних речовин. 

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існують цілі інженерні системи з техніки безпеки. З урахуванням специфіки того чи іншого робочого процесу розробляються відповідні інструкції, правила з техніки безпеки, проводиться періодичний інструктаж працівників, вводиться в штат інженер з охорони праці, а якщо це не є можливим, то його функції бере на себе або дублює начальник підрозділу. На жаль, це різко знижує якість контролю за дотриманням охорони праці. Але навіть це не може повністю запобігти так званому «людському фактору». Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме тоді, коли знижується увага працівника. Це, як правило, відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою, в т.ч. внаслідок впливу кліматичних змін на організм людини. На жаль, через недбальство виконавця робіт правила з охорони праці часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.

Закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні та забезпечити широку інформаційну кампанію, що сприятиме безпеці та здоров'ю на роботі працівників. На кожному підприємстві повинна бути одна із основних цілей – гідна праця та безпечні умови праці.

Пам’ятаймо завжди, дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки стане запорукою збереження найціннішого – людського життя, що дасть змогу дітям рости у повноцінних сім’ях і бути щасливими. Адже в житті людини найдорожча цінність - саме життя. Вітаємо з Днем охорони праці!

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024