Головна  →  Оголошення  →  25 грудня 2023

Шануйся! Піклуйся! Вакцинуйся!

Шануйся! Піклуйся! Вакцинуйся!

Вакцинація — значне досягнення людства!

Упродовж останнього століття тривалість життя зросла на 30 років. Це відбулося, зокрема, і завдяки вакцинації, яка долає смертельні хвороби, чим допомагає продовжити людське життя. Щороку вакцини від різних хвороб рятують мільйони людей у світі, програмуючи імунну систему розпізнавати та знищувати певні віруси й бактерії. Для літніх людей вакцинація — це запорука здоров’я і довголіття!

Люди віком понад 60 років належать до групи ризику, яка легко може підхопити будь-яке інфекційне захворювання, найперше — це COVID-19 та грип. Оскільки їхня імунна система ослаблена супутніми хронічними хворобами, інфекції «знаходять» таких пацієнтів швидше. Отже, вакцинація від грипу та COVID-19 їм необхідна. Адже ці хвороби можуть призвести до пневмонії, серцево-судинних патологій та інших серйозних ускладнень, що дуже обтяжливі та небезпечні у такому віці. Відповідальний лікар має радити літнім людям вакцинуватися, зважаючи на можливі наслідки захворювання!

Насамперед потрібно вакцинувати батьків, дідусів та  бабусь, адже вони у зоні ризику через «букет» супутніх захворювань. Зокрема, літніх пацієнтів з цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями складніше вилікувати, ризик померти для них є вищим. Натомість, згідно з даними досліджень, для повністю вакцинованих від COVID-19 осіб літнього віку, ризик госпіталіза‑ ції внаслідок захворювання знижується на 94%. Вакцинація для них цілком безпечна. Ба більше, необхідна, щоб уникнути летальних наслідків. Усе так само і з грипом. Тяжкі ускладнення частіше призводять до госпіталізації та інших небажаних наслідків.  Вакциновані хворіють на грип значно легше.

Вакцинація проти COVID-19 та грипу — єдиний надійний захист для людей старшого віку!

Відповідальні громади розуміють користь вакцинації для цієї категорії осіб і прагнуть самі забезпечити проведення щеплень. Вакциновані від грипу та COVID-19 літні люди не потребуватимуть госпіталізації, а це означає, що в громаді зменшується навантаження на лікарні та медперсонал. Здоров’я батьків старшого віку дозволяє їхнім дітям повноцінно працювати, не відволікаючись на пошук ліків та лікарів, догляд за батьками в лікарнях. Це приносить користь громаді. Щеплення коштують державі значно дешевше, ніж лікування від ускладнень. Щеплення робить літніх людей здоровішими, а відтак їхні родини — щасливішими. Вакцинація людей віком понад 60 років — це питання добробуту громад! Важливо пройти повний курс вакцинації Людина вважається повністю вакцинованою від COVID‑19, якщо вона отримала базовий курс щеплення (2  дози з інтервалом 1 місяць) та бустерну дозу щонайменше через 5 місяців. Утім, літні люди потребують додаткових бустерних доз (другий і третій бустер), особливо перед сезоном ГРВІ. Вакцинація від грипу проводиться щорічно одноразовим щепленням, яке варто за можливості зробити напередодні епідсезону або ж протягом усього епідсезону.

Щеплення від COVID-19 та грипу можна робити одночасно. Вакцина проти коронавірусу надається державою безкоштовно. Вакцини від грипу доступні в аптеках. Усі щеплення можна робити в пунктах вакцинації. Обласні центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ОЦКПХ) Це головні партнери лікарів та місцевих громад у турботі про здоров’я громадян у цілому і високий рівень імунізації зокрема. Саме ОЦКПХ допоможуть громадам і лікарям забезпечити високий рівень імунізації людей у віці понад 60 років. У цьому завданні їм сприяє проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація Пакт в Україні. Проєкт розрахований на п’ять років і полягає в допомозі уряду України протидіяти загрозам громадському здоров’ю і виконувати критично важливі функції у цій системі.

Нехай життя літніх людей буде тривалим і сповненим щас‑ ливих моментів!

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024