Головна  →  Оголошення  →  31 жовтня 2023

Профілактика та поширення передового досвіду щодо виробничого травматизму, професійної захворюваності та необхідності проведення профілактичних заходів задля недопущення нещасних випадків

Профілактика та поширення передового досвіду щодо виробничого травматизму, професійної захворюваності та необхідності проведення профілактичних заходів задля недопущення нещасних випадків

Рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності - один із основних показників стану охорони праці.

За 9 місяців 2023 р. до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві надійшло 456 повідомлень про нещасні випадки, внаслідок яких постраждали 498 осіб, з них 117 – із смертельним наслідком. Також надійшло 9 повідомлень за формою П-3 про хронічне професійне захворювання.

В Головному управлінні за період з початку року зареєстровано 1068 актів за формою Н-1, з яких 326 акти по випадкам, які за результатами розслідування визнано пов’язаними з виробництвом (Н-1/П), та 728 акти по випадкам, що не пов’язані з виробництвом (Н-1/НП), на 14 потерпілих складені тимчасові акти (Н-1/П тимчасовий).

Найбільше нещасних випадків сталося внаслідок падіння потерпілих осіб під час пересування 47 (22%), а також дії рухомих деталей обладнання, машин і механізмів 26 (12%). Причини великої кількості нещасних випадків - організаційні (71% або 150 потерпілих). При цьому превалює невиконання вимог інструкції з охорони праці – 100 (47%). Також серед причин психофізіологічні – 13% або 27 потерпілих, з яких 17 (8%) через особисту необережність потерпілого.

Найбільша кількість потерпілих осіб у страхових нещасних випадках пов’язаних з виробництвом зафіксована в таких галузях:

✓ транспорт, поштова діяльність – 45 осіб (21%);

✓ оптова та роздрібна торгівля – 41 особа (19%);

✓ переробна промисловість – 30 осіб (14%);

✓ державне управління й оборона, будівництво, організація харчування – по 12 осіб у кожній (по 6%);

✓ інші сфери – 58 осіб (28 %).

В умовах воєнного стану в Україні, головні спеціалісти відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольноперевірочної роботи Головного управління, які наділені повноваженнями страхових експертів з охорони праці, продовжують виконувати свої основні функції. Вони взяли участь у роботі 961 комісії з розслідування та спеціального розслідування нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві, в тому числі:

✓ 20 групових нещасних випадків;

✓ 52 нещасних випадки із смертельним наслідком;

✓ 51 випадок смерті на підприємстві;

✓ 560 гострих професійних захворювань;

✓ 17 нещасних випадків з можливою інвалідністю;

✓ 261 нещасний випадок з тимчасовою втратою працездатності.

В середньому один головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків взяв участь у роботі 192 комісій з розслідування (спеціального розслідування) за цей період. З метою вивчення стану умов і безпеки праці на підприємствах для подальшого надання в межах компетенції допомоги роботодавцю у вдосконаленні системи управління охороною праці, проведено:

✓ 15 планових перевірок стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці;

✓ 21 позапланову перевірку у зв’язку з настанням нещасних випадків на виробництві.

Виявлено 218 порушень законодавства про охорону праці, внесено роботодавцям 35 подань про усунення порушень, складено 18 протоколів на керівників підприємств про адміністративне правопорушення. Взято участь у проведенні 23 тематичних нарад за участі керівників підприємстві організацій столиці та 2 профспілкових конференціях.

Надано страхувальникам 1050 консультацій у створенні та реалізації ефективної системи управління охороною праці. На підприємстві «ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» вивчався позитивний досвід функціонування системи управління охороною праці, який надалі було поширено ще на 15 столичних підприємств. «З огляду на статистику за 9 місяців 2023 року, хочу звернутись до роботодавців. Створюйте безпечні та нешкідливих умови праці на робочих місцях.

Проводьте системну профілактичну роботу з працівниками. Превентивні заходи обов’язково дадуть позитивний результат і стануть запорукою збереження здоров’я та життя працівників», - впевнений Олександр Дузь, заступник начальника відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024