Головна  →  Оголошення  →  12 квітня 2018

Увага! Що необхідно знати про майбутню пенсію

Вимагайте від своїх роботодавців виплату заробітної плати відповідно до законодавства, не погоджуйтесь на виплату заробітної плати в «конвертах», а також виплату заробітної плати в розмірах нижче мінімальної!Пам׳ятайте: виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність!

Чинне законодавство встановлює    пряму залежність    розміру пенсій від   страхового    стажу   та   заробітку, з якого сплачувались    внески.

Таким    чином,    чим     більший  заробіток    з   якого   сплачені    внески      до Пенсійного      фонду,   тим     більша    пенсія    буде   в    майбутньому!

Для    зарахування  в     страховий      стаж      у     повному   розмірі   одного   робочого    місяця     розмір   внесків,    що      сплачується      роботодавцем  до     органів    Пенсійного     фонду,     має    бути   не меншим,    ніж  внески,      обчислені      із  мінімальної  заробітної   плати.

Вид виплатиЗ 1 січня 2018 рокуЗ 1 липня 2018 рокуЗ 1 грудня 2018 року
Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць1700 грн1777 грн1853 грн
Дітей віком до 6 рокі1492 грн1559 грн1626 грн
Дітей віком від 6 до 18 років1860 грн1944 грн2027 грн
Працездатних осіб1762 грн1841 грн1921 грн
Осіб, які тратили працездатність1373 грн1435 грн1497 грн
Мінімальна заробітна плата3723 грн
 У погодинному розмірі22, 41 грн

 

 

 

 

 

 

 

 

У разі, коли працівник отримує   зарплату    в   «конверті»     і    роботодавець не сплачує за такого працівника єдиний внесок,цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно,не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде меншою,ніж повинна бути.

Якщо    найманому   працівнику       офіційно   виплачується    мінімальна     зарплата, з  якої       сплачується   єдиний   внесок,  а   неофіційно  видається решта заробітку, то  з  такого   заробітку   внески  до  Пенсійного фонду не сплачується  і,   як  наслідок, не  враховується  для призначення  або  перерахунку пенсії.

В умовах     діючої  в  Україні      системи      загальнообов’язкового   державного         соціального       страхування, отримання зарплати   без   сплати    внесків    також впливає на оплату листків непрацездатності   (не має сплати – не має «лікарняного»), на отримання допомоги по безробіттю, тощо.

Не сплачуючи внески за найманих працівників, роботодавці порушують права і гарантії цих працівників на соціальний захист у разі повної , часткової або тимчасової втрати працездатності, які надані громадянам Конституцією України.

Всі працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

Особа, за яку сплачуються внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, має право на призначення пенсії за віком.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024