КМДА Київська міська державна адміністрація


12 січня 2018

Кір та його профілактика

Кір та його профілактика

Кожного року у світі реєструвалося приблизно 130 мільйонів випадків захворювання на кір та до 4 мільйонів смертей, спричинених цією інфекцією.

Захворюваність на кір в Україні до теперішнього часу характеризується періодичними епідемічними підйомами і спадами.

У 2017 році розпочався черговий підйом захворюваності на кір. Було зареєстровано 87 хворих, у т.ч. 63 дітей, проти 2-х випадків в 2016 році. Захворюваність реєструвалася як у вигляді спалахів, так і спорадичних випадків. Серед всіх хворих 86% не були щеплені проти кору.

У минулому році зареєстровано 5 спалахів кору, 4 з яких серед представників ромської національності (постраждало 34 особи, у т.ч. 32 дітей).

З початку 2018 року інтенсивність епідемічного процесу значно зросла. Так, станом на 10.01.2018 року зареєстровано 66 випадків кору, у т.ч. 54 серед дітей. За попередніми даними майже всі хворі були не щеплені проти кору через відмову. Хворіють діти різних вікових груп, найвища захворюваність зареєстрована у віковій категорії 5-9 років – 34 випадки  (51,5%). Серед дітей, які відвідують дошкільні навчальні заклади зареєстровано 16 випадків, серед школярів - 28. Також зареєстровано 1 випадок у вчителя початкової школи.

У січні 2018 року зареєстровано 2 спалахи кору. Один -  серед учнів першого класу гімназії, яка розташована у Дарницькому районі. Всі троє хворих також були не щеплені проти кору через відмову. Другий - серед мешканців різних районів м. Києва.

Зростання захворюваності, зазвичай, пов’язане з накопиченням незахищеного прошарку населення та низьким рівнем охоплення профілактичними щепленнями.

Згідно з Календарем щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.10.2014 року № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Кір - це гостре високо контагіозне вірусне захворювання, яке відноситься до групи інфекцій дихальних шляхів, викликається вірусом кору, передається повітряно-крапельним шляхом, проявляється гарячкою, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та слизових оболонках щік у вигляді плям Бельського - Філатова - Коплика.

Вірус кору стійкий у навколишньому середовищі, при кімнатній температурі зберігається протягом декількох годин, поширюється при кашлі та чханні хворої людини. Кір належить до числа інфекцій з крапельним механізмом передачі і високою сприйнятливістю, тому рівень захворюваності знаходиться у прямій залежності від кількості не імунних (не щеплених) осіб.

Після перенесеного захворювання зберігається тривалий імунітет. Діти, які народились від перехворілих матерів, нечутливі до кору перші 4 - 6 місяців життя, оскільки протягом цього періоду у крові зберігаються материнські антитіла.

Інкубаційний період для кору, період від моменту зараження до появи перших ознак захворювання, складає 8-17 днів. Хвороба розпочинається з незначного підвищення температури тіла, нежитю, першіння в горлі, покашлювання. Навнутрішній поверхні щік біля корінних зубів з'являються  утворення величиною з макове зерня, оточене червоною каймою, які мають назву плям Бельського-Філатова-Коплика та мають діагностичне значення. Після, так званого «катарального періоду», через 3-4 дні з'являється висипка, яка характеризується етапністю висипання: спочатку за вухами, на обличчі, шиї, потім розповсюджується на верхню частину тулуба та руки, і лише потім на ноги. Обличчя стає одутловатим , сльозяться очі, виділення з носа, температура підвищується до 40,5 ºС. Висипка тримається протягом 3-4 днів, а потім зникає у тому ж порядку, у якому з’являлася, залишаючи по собі пігментовані плями ділянками.

Хворий на кір небезпечний для оточуючих в останні 1-2 дні до появи перших клінічних симптомів, в катаральному періоді та перші 4 дні висипу.

У кожного третього хворого вищевказане захворювання викликає ускладнення: пневмонію, отит та інші бактеріальні інфекції, може погіршуватись слух, спостерігатися розумова відсталість, може розвинутись енцефаліт чи паненцефаліт.

Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини.

При виникненні вогнища кору в організованому колективі або за місцем проживання проводяться наступні протиепідемічні заходи: за контактними особами, в залежності від щеплювального статусу, встановлюється медичне спостереження протягом 17-21 дня. Діти старші 1 року та особи у віці до 30 років, які не щеплені проти кору, не хворіли раніше на кір або не мають відомостей про щеплення за епідемічними показами підлягають щепленням проти кору протягом 72 годин з моменту контакту з хворим. Протягом всього періоду спостереження щоденно у приміщеннях проводиться вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів та протяжне провітрювання. Не щеплені контактні діти не допускаються до відвідування дитячого організованого колективу з 8 по 17 день з моменту контакту з хворою особою.

Перехворілі кором допускаються до відвідування дитячих дошкільних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів після повного клінічного одужання, не раніше 10 днів від початку захворювання.

Лікар-епідеміолог відділення організації
епідеміологічних досліджень відділу
дослідження біологічних факторів
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України»
Алексєєва І.В.


 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.