КМДА Київська міська державна адміністрація


12 січня 2018

Київський метрополітен запрошує на екскурсію до свого музею

Київський метрополітен запрошує на екскурсію до свого музею

Якщо хочете дізнатись аспекти історії та щоденної роботи Київського метрополітену, варто відвідати Музей метрополітену. Він відкритий у 2000 році і знаходиться на другому поверсі адміністрації підприємства.

Перші поїзди метро складалися з трьох вагонів. Асоціативно експозиція також розміщена в трьох залах. Інформація представлена на стендах та вітринах. Над стендами в хронологічному порядку розміщені великі фотографії станцій та вказані роки пускових ділянок.

Перший зал присвячено спорудженню та відкриттю черг метрополітену різних років. Тут ви знайдете документи та фото перших років будівництва та роботи метро, особисті речі попередніх керівників метрополітену, нагороди – ордени та багато іншого. Також тут є особливий експонат ― діючий макет станції "Дніпро" у типорозмірі 1:87 із першим депо у тому вигляді, який вони мали у 1960-65 рр.

Другий зал присвячено службам метрополітену. На кожному із стендів ― розповідь про підрозділ і людей, які в ньому працювали та працюють. У вітринах служби рухомого складу та депо ― моделі вагонів і частини обладнання. Є тут і історичні реверсивки ― "ключі" машиніста від поїзду. У цьому ж залі можна ознайомитися з колекцією проїзних документів ― як київських, так і інших метрополітенів світу. Один з перших квитків київського метро, жетони та паперові квитки початку 1990-х років, а також безліч місячних проїзних, від картонних до магнітних і електронних, розміщено у музейній вітрині. Крім того, тут є символічні ключі та запрошення на відкриття станцій ― саме у Києві вдалося зберегти найбільшу в СНД колекцію.

У третьому залі встановлено перший первинний годинник із центральної часової станції метро, що синхронізував час та інтервали, діючий макет роботи оборотного тупику.

Джерело: http://www.metro.kiev.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.