Головна  →  Новини  →  20 грудня 2017

Київрада затвердила Концепцію Статуту територіальної громади Києва

Київрада затвердила Концепцію Статуту територіальної громади Києва

Сьогодні, 20 грудня, на засіданні Київської міської ради 75 депутатів проголосували за прийняття Концепції Статуту територіальної громади міста Києва.

«Безперечно, Статут, який ми маємо, був свого часу революційним. Київ був першим містом, яке вибороло й прийняло свою локальну конституцію. Проте минуло вже 15 років. Київ розвивається, місто й громада мають багато інших суспільних потреб, які не охоплені у чинній редакції Статуту. Сьогодні ми з вами розглядаємо Концепцію нового Статуту. Тобто, низку ключових засад і методик, на базі яких виписуватиметься нова редакція нашої місцевої конституції. Ми проробили величезну роботу, працюючи над Концепцією. Спільно з юристами, науковцями, депутатським корпусом ми виплекали цей документ. Усі зауваження були враховані в кінцевій редакції проекту», – сказав під час свого виступу заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він додав, що Київ – це територія свободи, а права людини – це найголовніше.

«Ми вже зробили наступний крок – розпочали роботу над редакцією самого Статуту. Він буде прописаний таким чином, що інтереси публічні будуть переважати над інтересами приватними. Статут Києва матиме найвищу юридичну силу над всіма нормативно-правовими актами місцевого рівня», – пояснив Олексій Резніков.

Олексій Резніков додав, що на меті винесення на розгляд Київради безпосередньо проекту Статуту – за 3-4 місяці з моменту набуття сили рішення про прийняття Концепції, тобто березень-квітень.

Нагадаємо, Концепція передбачає включення низки нових аспектів до оновленого Статуту. Відтак, серед іншого, пропонується врегулювати окремим розділом поняття «Публічний простір», юридично визначити та закріпити його в Статуті як один із інструментів розвитку та створення позитивного іміджу міста.

Також Концепцією запропоновано виписати систему муніципального управління. Зокрема, чотири варіанти, які передбачають кількарівневу систему: від органів самоорганізації населення в мікрорайонах і районних рад до Київради та Київського міського голови.

Концепцією пропонується окремо виписати символіку територіальної громади – герб, прапор, гімн із описом і датою затвердження; межі території громади та її географічне положення; наявність функціональних зон – територіальні зони зі спеціальним статусом (історико-заповідні, лісопаркові, промислові тощо); забезпеченість якісною питною водою, електропостачанням, ефективною системою прибирання та вивезення сміття з вулиць, прибудинкових територій і під’їздів багатоквартирних будинків у населених пунктах громади; забезпеченість належним транспортним сполученням – як внутрішнім, так і зовнішнім; розгалуженість та якість доріг; освітленість вулиць і під’їздів будинків у темну пору доби; ефективну систему безпеки громадян і захисту їхнього майна (боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха); вільний доступ до усіх природних об’єктів і угідь у межах громади – лісів, берегів рік, озер; вільний доступ і використання публічного простору тощо. Юридична сила Статуту – найвища відносно всіх інших муніципальних актів, за винятком тих, що затверджуються громадою на місцевому референдумі.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua/news/57367.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024