Головна  →  Новини  →  16 листопада 2016

Щоб уберегтися від травм під час ожеледиці радимо дотримуватись простих правил поведінки

Щоб уберегтися від травм під час ожеледиці  радимо дотримуватись простих правил поведінки

Сектор з питань охорони праці Подільської районної в місті Києві державної адміністрації звертає увагу, що перепад температури та шар снігового покриття на похилих дахах будівель сприяють виникненню крижаних бурульок, які звисають ламаючись загрожують впасти на голову перехожим та серйозно травмувати.

Особливу небезпеку бурульки становлять у старих кварталах нашого району, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків. Танучи, або від своєї ваги бурульки ламаються та падають, що є небезпечним для пішоходів. Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків.

Не менше загрозливою є ситуація поблизу під'їздів багатоповерхових будинків та при вході до торговельних майданчиків. Вірогідність травмування в цих місцях є найвищою. Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на пішохода, необхідно не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності - самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах  будинків. По можливості слід триматись на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху вулицями міста. Потрібно бути обережним, йдучи повз будинки, необхідно обходити ділянки, де звисають бурульки. Проходячи ці місця, обов’язково потрібно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів та бурульок.

Уважними слід бути під час прогулянок у парку, особливо з дітьми. На деревах утворюється значний сніговий покрив, подекуди з них може впасти велика брила снігу разом з бурульками. Тому, проходячи біля високих дерев, спершу необхідно переконатися, що немає загрози падіння снігу .

           Щоб уберегтися від травм під час ожеледиці  радимо дотримуватись простих правил поведінки. Зокрема:

  • правильно обирайте зимове взуття, з глибоким протекторним малюнком на підошві;
  • ходіть тротуарами, які посипані піском або сіллю, чи по непритоптаному снігу на внутрішньому краї тротуару;
  • ступаючи на лід максимальне навантаження робіть не на п’яту, а на носок;
  • ходіть неквапливо, ноги злегка розслабте в колінах;
  • не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність не тільки падіння, але й отримання тяжких травм, особливо переломів;
  • бережіться ковзанок, припорошених снігом, ходіть освітленою частиною тротуару, не перебігайте проїжджу частину дороги;
  • під час танення снігу та льоду дуже небезпечними є бурульки. Для того, щоб уникнути травм від них, не ходіть близько під стінами будинків;
  • при сильній кровотечі від травмування зав’яжіть шарф, хустку, ремінь на 10-15 см вище місця пошкодження, паличкою сильно закрутіть їх. Травмованого необхідно відвезти в лікарню протягом години, якщо він перебуває на холоді; протягом 1,5 години – якщо він у теплі. Коли за цей час потерпілого не доставлено в лікувальний заклад, джгут розпускають, передавлюючи артерію вище рани, а через 8-10 хвилин знову закручують.

Також звертаємо увагу, що власники підприємств, установ та організацій, які вчасно не прибиратимуть навколишні території та не здійснюватимуть відповідні заходи благоустрою, будуть оштрафовані. Згідно із чинними правилами благоустрою Києва, посадові особи та власники установ і підприємств несуть відповідальність за благоустрій прилеглої території, зокрема, розчищення площ від снігу в зимову пору року. Вчасно проводьте очистку території, посипайте її піском та реагентами в разі утворення льодового покриву. В місцях, де є потенційна небезпека, застосовуйте огороджувальну стрічку, задля відгородження небезпечних ділянок можливого падіння великої кількості снігу з дахів, місць звисання бурульок, слідкуйте за їх наростанням своєчасно збивати їх безпечним способом, щоб унеможливити травмування працівників та перехожих в період ожеледиці.

Дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагічних наслідків. Уникайте небезпечних ділянок, адже Ваше життя і здоров’я залежить тільки від Вас. Будьте пильними, бережіть себе! 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024