Головна  →  Новини  →  9 березня 2017

Сьогодні Україна відзначає День народження Тараса Григоровича Шевченка

Сьогодні Україна відзначає День народження Тараса Григоровича Шевченка

Тарас Григорович Шевченко, відомий у народі також як Кобзар, народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородського району Черкаської області). Його талант проявився у написанні поезій та прози, художній та графічній творчості, громадській діяльності, філософії, політиці, фольклористиці.

Подільський район теж пов'язаний з життям Тараса Шевченка. Востаннє перебуваючи у Києві, Тарас Григорович Шевченко побажав зупинитися на околиці міста. З центру пройшов пішки весь Поділ, доки не опинився на Пріорці. Шевченко згадував: «Йшов та йшов — бачу хатина стоїть, не то панська, не то мужича, біла-біла, наче сметана, та ще й садочком обросла, а на дворі розвішані дитячі сороченята та й рукавчатами махають, ніби кличуть мене до себе…»

Тут поет і зупинився. Усе життя господиня цієї оселі Варвара Пашковська пишалася тим, що у неї квартирував сам Тарас Шевченко. Два тижні Шевченко насолоджувався привітністю місцевих жителів, навколишнім садом, українською піснею, пріорчанською дітворою. А влаштоване дивакуватим квартирантом свято ласощів для своїх маленьких друзів увійшло до найсвітліших місцевих легенд. Кобзаря на Пріорці звали просто — «дядько Тарас». Останній київський притулок Шевченка став для нього розрадою та справжньою домівкою, а прості люди, з якими він встиг заприятелювати — сім'єю. Зі сльозами його проводжали до Петербурга та згадували потім усе життя цю щасливу зустріч, передаючи своїм дітям світлі спогади про українського генія, як про безмежно добру, щиру, сердечну, доступну та рідну людину. Хату ж Варвари Пашковської стали називати «Тарасовою».

Довідково: Хата на вулиці Вишгородській під назвою «Пріорка» побудована на початку 1850-х. Шевченко жив тут два тижні в серпні 1859 року, в свій останній приїзд до Києва і Україну. У 1960-х всю околицю одноповерхову забудову знесли, але будиночок вцілів завдяки факту перебування великої людини. У 1989 році з будинку вирішили зробити музей. Нині в ньому зібрані предмети побуту того часу: посуд, глиняні вироби, національні костюми, фотографії і картини із зображеннями Кобзаря, предмети меблів і домашнє начиння. Саме цим музей і цікавий - відтворенням побуту 1850-х років, світу речей і предметів, що оточували Шевченка та його сучасників. І звичайно ж, у хаті на Пріорці є й меморіальні речі поета. У «Хаті на Пріорці» проводять виставки дитячих малюнків на шевченківську тематику, виставки різдвяних та великодніх листівок, персональні виставки талановитих дітей, присвячені Кобзареві. Щороку музей також проводить дитячий конкурс на краще читання поезій Тараса Шевченка.

«Хата на Пріорці» часто збирає людей похилого віку на вечори «Шевченко в моєму житті».

У музеї Шевченківськими днями, 9-го та 10-го березня і 22-го травня, поезією, піснями та виступами вшановують Кобзаря. 10-го березня, дня смерті Тараса Шевченка, у музеї правиться панахида та робиться поминальний обід.

У створенні статті використаний матеріал з сайту: uk.wikipedia.org

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024