Головна  →  Новини  →  17 лютого 2017

Ми пам’ятаємо… Дмитро Максимов

Ми пам’ятаємо… Дмитро Максимов

Цей хлопець був срібний і бронзовий призер чемпіонату світу з дзюдо серед спортсменів з вадами слуху, срібний і бронзовий призер Дефлімпійських ігор 2013 року в Софії, кавалер ордену «За заслуги» третього ступеня. Проблеми зі слухом у Дмитра виявили, коли йому виповнилося чотири роки. Лікарі сказали, що це вроджене. Поставили слуховий апарат, оформили інвалідність. До 15 років займався дзюдо з звичайними дітьми, брав участь у змаганнях і майже завжди перемагав.
Потім його перевели до паралімпійської збірної України. Незважаючи на проблеми зі слухом, він писав музику і вірші. Сам виконував свої пісні, почав записувати перший альбом.
Дмитро брав участь у Майдані, не розповідаючи про це своїм рідним. У ніч на 19 лютого, коли почався штурм Майдану, він перебував на передовій і, проявляючи неймовірну сміливість, відбивав атаку силовиків.
Після того, як протестувальники підпалили 2 БТРи, розлючені силовики спецпідрозділу «Сокіл» кинули в натовп протестувальників бойову протипіхотну осколкову гранату, котра попала Дмитру в плече і в той момент вибухнула. Ціною свого життя він уберіг всіх інших навколо себе— тіло стримало вибухову хвилю і більшість осколків гранати. Хірург, котрий оглядав тіло, також підтвердив вибух бойової гранати, від якого гранати йому відірвало руку і сильно понівечило тіло.
Кілька днів він значився в списку загиблих як «невідомий хлопець з відірваною рукою». Цілу добу його тіло лежало в Михайлівському соборі, потім – в морзі на вулиці Оранжерейній. Опізнати хлопця рідні змогли тільки на четвертий день.

20 лютого відбудуться урочисті заходи з покладанням квітів до меморіальних дошок Героям України, Героям Небесної Сотні Олександру Плеханову (о 10.00, гімназія № 19 «Межигірська», вул. Межигірська, 16) та Дмитру Максимову (о 10.45, спеціалізована школа № 118, вул. Тульчинська,5).

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024