Головна  →  Новини  →  27 листопада 2015

У Подільському районі вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні (фото)

У Подільському районі вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні (фото)

Традиційно в останні дні листопада Україна згадує жертв голодоморів, які сталися у 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках. За офіційними даними, від голоду тоді загинули 10 млн 63 тис українців.
27 листопада в Подільському районі столиці відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятних хрестів, встановлених в пам’ять про загиблих від голодомору у 1932-1933 роках. 

У покладаннях взяли участь в.о. голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Микола Дубовик, працівники райдержадміністрації та громадськість. 
«28 листопада ми вшановуємо пам’ять жертв голодоморів, а також згадуємо всіх, хто у ті часи рятував людей від смерті, часто ризикуючи своєю свободою, а то й життям. Цей день об’єднує всіх навколо збереження пам`яті про загиблих від голоду, про те, що ми вистояли, відбудували місто, здобули незалежність та йдемо сьогодні європейським шляхом. Будемо сподіватись, що ті жахливі сторінки голодоморів залишаться історичним минулим і ніколи більше не повторяться в нашому житті», - сказав Микола Дубовик.

У Подільському районі столиці є два місця біля яких громадськість вшановує жертв голодомору: це хрест на Куренівському цвинтарі, його було встановлено на 70-і роковини голодомору в Україні, та меморіальний хрест на території української автокефальної православної церкви св. Миколая (Набережного), який було встановлено більш ніж 20 років тому, за сприяння української діаспори зі США та Канади. Саме до цих хрестів, щороку, подоляни приносять квіти і запалюють лампадки зі свічками.

28 листопада мешканці району долучаться до загальноміських заходів та вшанують пам'ять жертв голодоморів біля Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні.
Слід зазначити, що на вшанування пам’яті жертв голодомору в Подільському районі відбудеться ряд заходів. Зокрема, в закладах освіти проведуть виховні години, уроки пам’яті, тематичні бесіди та написання творів на тему вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу, а також екскурсії для учнів та школярів до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

У структурних підрозділах Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, в трудових колективах підприємств, установ та організацій Подільського району пройде єдиний День інформування населення - «Україна: спільна відповідальність за майбутнє» та зустрічі з громадянами, рідні яких постраждали від Голодомору 1932-1933 років. А в бібліотеках району презентовано перегляди літератури, виставки-реквієми та виставки пам’яті на тему голодоморів в Україні.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024