Головна  →  Новини  →  8 вересня 2015

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва інформує

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва інформує

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва надає роз’яснення щодо права на отримання недоотриманої пенсії за померлого пенсіонера.

Згідно із частиною 1 статті 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

Також мають право на цю пенсію й непрацездатні члени сім’ї, які були на утриманні померлого пенсіонера, незалежно від того, проживали вони разом із ним чи ні.

До непрацездатних членів сім’ї належать чоловік або дружина, батько або мати померлого, якщо вони інваліди або досягли пенсійного віку; діти, зокрема ті, що народилися протягом 10 місяців з дня смерті годувальника, і ті, що не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах та діти – сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Пунктом 2.26 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за №1566/11846 визначено, що для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до органу, що призначає пенсію, у якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки.

Які документи та в які терміни необхідно надати до органів Пенсійного фонду? 

За недоотриманою пенсією необхідно звернутись в управління Пенсійного фонду, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, протягом шести місяців з дня смерті пенсіонера та надати наступні документи:

- паспорт,

- заяву про виплату недоотриманої пенсії;

- свідоцтво про смерть;

- документи, які підтверджують родинні стосунки;

- довідку органів місцевого самоврядування, або інший документ, який підтверджує факт спільного проживання з пенсіонером на день його смерті (для непрацездатних членів сім’ї документ, який засвідчує, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера).

У разі, якщо по недоотриману пенсію звертаються одразу кілька членів сім’ї, які мають на це право, суму недоотриманої пенсії у цьому разі буде розподілено між ними порівну.

Якщо ж відсутні члени сім’ї, які спільно проживали з пенсіонером або у випадках, коли вони не звернулись за виплатою в установлений законодавством термін, недоотримана сума пенсії ввійде до складу спадщини і для її виплати необхідно буде надати свідоцтво про право на спадщину, яке видається нотаріусом.

За більш детальною інформацією звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в  Подільському  м.Києва за адресою: м. Київ, вул. Борисоглібська,14.

Приймальні дні та години:  понеділок-четвер 9:00-18:00;  п’ятниця 9:00-16:45;  обідня перерва 13:00-13:45. Телефон для довідок: 425-68-08.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024