Головна  →  Новини  →  14 серпня 2015

Будьте уважні! Що треба знати про лептоспіроз

Будьте уважні! Що треба знати про лептоспіроз

Лептоспіроз - це спільне для людей та тварин небезпечне захворювання, що викликається збудником з роду лептоспір. Це гостра інфекційна хвороба.

Переносниками лептоспір в природі є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше - велика худоба та собаки.

Із сечею хворих тварин, частіше пацюків, збудник потрапляє у водойми, де зберігає свою життєдіяльність тривалий час. В організм людини мікроби потрапляють через ушкоджену шкіру, слизову рота, носа, ока, а також через травний тракт. Зараження людей найчастіше відбувається при купанні у водоймах зі стоячою водою, при вживанні сирої води із природних водойм, молока та м’яса інфікованих тварин. Почастішали випадки зараження людей від домашніх собак під час догляду за хворими улюбленцями.

Сезонність епідемічних спалахів лептоспірозу спостерігається звичайно у літній час.

Інкубаційний період хвороби триває від 7 до 14 днів. Захворювання починається гостро, з проявів начебто звичайної простуди: підвищення температури до 39-39,5 °C, яка у наступні 6-10 днів зберігається на високому рівні. Інтоксикаційний синдром - сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м'язах, нудота, блювота. Характерними первинними ознаками лептоспірозу є сильні болі в попереку, суглобах та м'язах, особливо нижніх кінцівок, порушення сечовиділення. Ускладненню перебігу хвороби у захворілих та збільшенню ризику летальних наслідків сприяє несвоєчасне звернення за медичною допомогою. Смерть частіше настає від гострої ниркової недостатності. Тільки своєчасно розпочате лікування може привести до видужання.

В Україні актуальною щодо лептоспірозу є фактично вся територія. За 2014 рік в країні було зареєстровано 473 випадки захворювань, у тому числі по м. Києву – 24 випадки. За 7 місяців 2015р. по м. Києву зареєстровано 7 випадків лептоспірозу. Хворі заразилися в м. Києві та Житомирській області.

Для того, щоб уникнути зараження лептоспірозом необхідно дотримуватися таких правил:

  • не купатись та не рибалити у водоймах, де введені обмежувальні заходи, а також у водоймах зі стоячою водою.
  • Не залишати продукти харчування без нагляду на березі річки, не вживати продукти , що придбані у випадкових місцях.
  • З домашніми тваринами, в сільському господарстві необхідно працювати в захисній одежі, зробити тваринам щеплення проти лептоспірозу.

При перших ознаках захворювання, яке з'явилось в межах інкубаційного періоду (купання у стоячих водоймах, рибна ловля, догляд за хворою твариною та інш. протягом 7-14 днів до захворювання) необхідно негайно звернутися до лікаря.

Інформує: Подільський відділ Оболонського міжрайонного управління ГУ Держсанепідемслужби у м.Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024