Головна  →  Оголошення  →  15 листопада 2023

Правила 5R: як наблизитися до екологічного життя?

Правила 5R: як наблизитися до екологічного життя?

За статистикою, кожен із нас щороку продукує близько 300 кг сміття, яке потім опиняється на полігонах та несанкціонованих сміттєзвалищах, більшість із яких уже давно перезавантажені й отруюють українські чорноземи, ґрунтові води і атмосферу.

До вашої уваги правила 5R, завдяки яким можна наблизитися до екологічного способу життя:

1. REFUSE — відмовся від непотрібного;

2. REDUCE — скорочуй споживання;

3. REUSE — використовуй повторно/ремонтуй;

4. RECYCLE — сортуй та відправляй вторсировину на переробку;

5. ROT — компостуй органічні відходи.

Отже, детальніше про кожне з цих правил:

1. Refuse - відмовся від непотрібного

Відмова від непотрібних речей позбавить вас від більшості сміття, зекономить кошти та час на прибирання. А звичка казати “ні” товарам в упаковці, сувенірам та безкоштовним подарункам, а також одноразовим предметам — збереже планету.

1. REDUCE — скорочуй споживання

Ванна чи душ? Однозначно душ! Економія ресурсів та мінімізація обсягів споживання - один з найлегших та найефективніших способів долучитися до підтримки сталого розвитку.

Те саме стосується електрики: варто вимикати прилади з розеток та не залишати світло увімкненим, якщо ви його не потребуєте.

А перед придбанням якогось товару запитайте себе: «Чи дійсно мені це так потрібно?», щоб запобігти імпульсивному шопінгу.

1. REUSE — використовуй повторно/ремонтуй

Оберіть собі пару екосумок або авоську для походів до супермаркету, придбайте або ж пошийте мішечки для продуктів — ці речі стануть альтернативою для поліетиленових пакетів. А для улюблених напоїв можна завести бамбукову чи скляну чашку й багаторазову соломинку — і більше не доведеться викидати горнятка з поліетиленовою плівкою після кожної кави.

Речі, які зламалися, можна відремонтувати і користуватися ними далі.

1. RECYCLE — сортуй та відправляй вторсировину на переробку

Після того, як ви ввели в своє життя попередні три правила, сміття залишилося не так і багато. Але його варто відсортувати та все придатне здати на переробку, щоб ці ресурси можна було використати повторно, а не відправити на звалище.

Кияни, вам особливо пощастило, адже ви можете сортувати разом з «Україна без сміття». https://nowaste.com.ua

У них ви можете здати вторсировину не лише на переробку, а й неліквідний пластик на високотемпературне спалювання. Якщо не знаєте, з чого почати - сортувальна станція регулярно проводить екскурсії та консультує відвідувачів.

1. ROT — компостуй органічні відходи

Звісно, у приватному будинку компостувати органічні відходи просто, але й для жителів багатоквартирних будинків є рішення. Варто придбати спеціальне відерце і туди складати овочеві очищення, фруктові шкірки, лушпиння, яєчні шкаралупи, каші, черствий хліб, залишки чаю та кави. У результаті ви отримаєте чудове добриво для рослин.

Притримуючись правил 5R, ви можете не тільки зробити значний внесок у збереження стану довкілля, а також зекономити, за різними даними, до 40% свого бюджету.

 

Публікацію підготувала Цимбалюк Марина - стажерка Подільської РДА, студентка 4 курсу КНУ імені Тараса Шевченка

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024