Головна  →  Новини  →  28 квітня 2023

Питання запобігання виробничому травматизму розглянули під час робочої наради (фото)

Питання запобігання виробничому травматизму розглянули під час робочої наради (фото)

28 квітня в Подільській районній в місті Києві державній адміністрації проведено робочу нараду «Безпечне та здорове середовище – основний принцип та право на роботі» за участю Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), редакції журналу «Охорона праці» та співробітників Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

Нарада проведена з метою посилення спільних превентивних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, привернення уваги суб’єктів господарювання до проблеми збереження життя і здоров'я працівників, зниження  вірогідності нещасних випадків. 

На порядку денному розглянуто актуальні  питання:

  • впровадження в практику безпечного та здорового виробничого середовища, мінімізація ризиків виробничого травматизму;   
  • пріоритет життя і здоров’я працівників, відповідальність роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці;      
  • зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;
  • пропаганда формування культури безпеки, проведення правильно організованої, роз'яснювальної та превентивної роботи, посилення інформаційної роботи – подання особистого прикладу керівниками у вихованні відповідальності за дотримання правил і норм з охорони праці.

У ході наради наголошувалось на тому, що головною метою роботодавця є створення для кожного працівника безпечних умов праці та безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих факторів на організм людини, як наслідок – зниження травматизму та професійного захворювання. Безпека на виробництві - це спільна справа, як роботодавця щодо створення безпечних умов праці, так і працівника щодо дотримання правил та інструкцій з охорони праці. Запропоновано керівникам вибудовувати із своїми працівниками взаємодовіру, тобто щоб працівники могли не тільки озвучувати всі свої проблеми, але й пропонувати їхнє рішення.

Сергій Шумейко, завідувач сектору з питань охорони праці Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської  державної адміністрації) довів до відома присутніх стан виробничого травматизму на підприємствах, установах та організаціях районів міста Києва та  в Подільському районі,  проаналізував  причини настання нещасних випадків. Рекомендував приділити особливу  увагу присутніх на посиленні  заходів в напрямку зниження рівня виробничого  травматизму, посиленню  інформаційної  та  роз'яснювальної  роботи як одного з пріоритетних напрямків діяльності районних адміністрацій.

Микола Федоренко, заступник головного редактора журналу «Охорона праці», розповів про зміни та новації в нормативно-правових актах із питань охорони праці та звернув увагу, що саме на роботодавців покладено обов’язок дотримання вимог з охорони праці, створення належних, нешкідливих і безпечних умов праці, легального оформлення трудових відносин.  Він також наголосив, що охорона безпеки праці являє собою систему збереження життя і здоров’я працівників у процесі трудової діяльності.

Присутні обговорювали хвилюючі їх питання щодо змін в законодавстві з питань охорони праці, проходження медичних оглядів, атестації робочих місць за умовами праці, змін до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Під час проведення наради спеціалістами з питань охорони праці були запропоновані пропозиції щодо подальшої роботи в галузі охорони праці та прийняті ряд рішень, які направлені на посилення роботи щодо створення для працівників безпечних та нешкідливих умов праці.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024