Головна  →  Новини  →  15 квітня 2015

Інформація для працюючих пенсіонерів

Інформація для працюючих пенсіонерів

У зв’язку з набранням чинності Закону України від 02 березня 2015 року №213 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про пенсійне забезпечення», з квітня місяця до управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва звертаються пенсіонери з приводу підстави для відрахування з сум їх пенсій 15 відсотків.

Хвилювання пенсіонерів зрозуміле, разом з тим, проблеми виникають у зв’язку з невиконанням громадянами передбаченого законом зобов’язання  інформувати органи Пенсійного фонду про працевлаштування або звільнення з роботи.

Законом №213 визначено, що тимчасово з 01 квітня по 31 грудня 2015 року, працюючим особам, пенсійна виплата яких перевищує 1423,50 грн. (150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб), у період роботи пенсія виплачується в розмірі 85%  призначеної суми, однак не менше, ніж 1423,50 грн.
 
Дане обмеження не поширюється на одержувачів пенсій:

- за Законом України « Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

- інвалідів І та ІІ груп;

- інвалідів війни ІІІ групи;

- учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п.1 ст.10 ЗУ« Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту»

З  огляду на зазначені зміни, для забезпечення правильності виплати пенсій та з метою уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсійних виплат, управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва звертає увагу пенсіонерів:

У разі працевлаштування( початку діяльності,пов’язаної з отриманням доходу, укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, проведення незалежної професійної діяльності) пенсіонер зобов’язаний  повідомити орган Пенсійного фонду шляхом подання заяви ( особисто, через довірену особу, поштовим відправленням).

До заяви додаються копії 1-ої та останньої сторінки трудової книжки із записом про працевлаштування або копія цивільно-правового договору. У разі звільнення  ( припинення діяльності, пов’язане з отриманням доходу, ліквідація СПД) пенсіонер зобов’язаний повідомити орган Пенсійного фонду шляхом подання заяви.
До заяви додаються копії 1-ої та останньої сторінки трудової книжки із записом про звільнення або копія цивільно-правового договору.

Відповідно до п. 2.21 «Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005р. №22-1(зі змінами та доповненнями). 

Наголошуємо:
Якщо пенсіонер не встиг подати до органу Пенсійного фонду відповідну заяву та документи, що свідчать про статус непрацюючого, до 1 квітня і з пенсії вже відраховано 15% , при наданні заяви та документів вони будуть опрацьовані і виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював (у наступному виплатному періоді).

І навпаки, якщо пенсіонер не надасть документів про працевлаштування – факт роботи буде встановлено пізніше за даними системи персоніфікованого  обліку. У цьому випадку пенсіонер має повернути надмірно виплачену суму пенсії.


За більш детальною інформацією рекомендуємо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Борисоглібська, 14. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 425-68-08.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024