Головна  →  Новини  →  14 червня 2022

Дії на випадок виникнення загрози хімічного зараження території

Дії на випадок виникнення загрози хімічного зараження території

При аваріях на хімічно небезпечних об’єктах виникає зона зараження сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР), до яких належать: аміак, хлор, азотна кислота, диметиламін, метанол, соляна кислота, сірководень, сірковуглець, фосген, хлорпікрин, хлороформ та багато інших. Глибина зони поширення отруйного повітря залежить від концентрації СДОР та швидкості вітру.

Пам’ятайте! Захистом від сильнодіючих отруйних речовин є фільтруючі промислові та цивільні протигази, промислові респіратори, сховища цивільного захисту.

Від хлорузахистять промислові протигази, якщо немає протигазів, застосовують ватно-марлеву пов’язку або кусок тканини, змочений у воді, а краще 2% розчином питної соди.

Від аміаку захищає протигаз  і промислові респіратори, у крайньому разі, можливо скористатися ватно-марлевою пов’язкою, змоченою водою або 5% розчином лимонної кислоти.

Важлива інформація під час хімічної загрози:

Знайдіть 2 пусті пляшечки і розведіть в цих півлітрових пляшках такі розчини у воді:

в одній зробіть содовий розчин і підпишіть маркером ХЛОР, вкажіть стрілочку вверх ( це означає, що коли почуєте запах хлору, потрібно намочити любу наявну натуральну тканину: марлю, шарф, натуральну хустину (яку теж приготуйте, щоб лежала рядом біля пляшечки), в цьому розчині і йти догори, чим вище підійматися).

у другій пляшечці розвести воду з лимонною кислотою, підпишіть маркером  АМІАК, стрілочку намалюйте вниз (тобто, відчули запах аміаку, змочуйте приготовлену тканину, цим розчином, якщо є окуляри чи маска для плавання терміново вдягаємо і негайно тікаємо вниз, у підвал, лягаємо на підлогу).

Стрілочки малюємо для того, щоб не думати, що чим змочувати і куди бігти вверх чи вниз.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024