Головна  →  Новини  →  28 квітня 2022

Сьогодні відзначають Всесвітній день охорони праці

Сьогодні відзначають Всесвітній день охорони праці

Значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника. Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше цей день відзначився у 2003 році.

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існує ціла система захисту, яка в Україні отримала назву «Охорона праці». Вона функціонує з урахуванням специфіки того чи іншого виробництва і спрямована на розробку відповідних інструкцій, приписів, правил з техніки безпеки, проведення навчання та інструктажів персоналу тощо.

Незважаючи на труднощі, пов’язані із запровадженням режиму воєнного стану та веденням бойових дій на території України, згідно з повідомленням Держпраці, за період із 24 лютого, від початку збройної агресії російської федерації, станом на 12 квітня зареєстровано вже 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню.

Під час цих нещасних випадків постраждали 191 працівник. У 115 випадках – смертельні наслідки.

Зокрема 33 нещасні випадки стосуються саме поранень, отриманих працівниками під час виконання трудових обов’язків унаслідок активних бойових дій.

У результаті таких нещасних випадків поранено 94 працівники, 50 із них – померли.

За  всіма цими нещасними випадками Держпраці та її територіальні органи утворили комісії та проводять спеціальні розслідування.

Беручи до уваги те, що в умовах воєнного стану значна кількість нещасних випадків пов’язана із пораненнями працівників, які вони отримують унаслідок ведення активних бойових дій,  вживаються заходи щодо методичного супроводження проведення розслідування таких нещасних випадків.

З огляду на нагальну потребу підготовлено відповідні роз’яснення щодо практичного застосування вимог Порядку розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій  на виробництві в умовах воєнного стану, які розміщено на офіційному веб-сайті Держпраці.  

Наразі триває робота щодо організації та проведення спеціальних розслідувань резонансних  нещасних випадків, професійних захворювань та аварій  на виробництві в умовах воєнного стану, які сталися унаслідок ведення активних бойових дій.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024