Головна  →  Новини  →  10 грудня 2014

Михайло Радуцький: «З 2015 року медичні установи Києва отримають статус комунальних неприбуткових підприємств»

Михайло Радуцький: «З 2015 року медичні установи Києва отримають статус комунальних неприбуткових підприємств»

Київська міська влада ухвалила рішення з 2015 року повністю змінити принципи фінансування медичних закладів столиці. Про це в інтерв’ю газеті «Факти» розповів заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

Так, за його словами, нині спеціальні рахунки лікарень майже не використовуються, оскільки головні лікарі в цьому не зацікавлені.

«Кожна лікарня має свій спеціальний рахунок, куди мають перераховуватись благодійні внески, втім зараз практично в усіх закладах на цих рахунках нічого немає. Головні лікарі просто не зацікавлені, щоб там були гроші, оскільки половину забере міський бюджет, а решту можна використати лише на сплату комунальних послуг», – зазначив заступник голови КМДА.

Між тим Михайло Радуцький впевнений, що систему вдасться змінити. Зокрема, з нового 2015-го року всі медичні заклади Києва отримають статус комунальних неприбуткових підприємств.

«Це не означає, що послуги стануть платними – просто лікарні почнуть жити за економічними законами. Гроші зі спецрахунків розподілятимуться по-іншому: 80% лишатиметься клінікам, а 20 – йтиме до міського бюджету. І з цих вісімдесяти відсотків головні лікарі зможуть виплачувати преміальні», – пояснив він.

На думку заступника голови КМДА, це також дозволить значно знизити корупційні ризики в лікарнях. Адже зараз замість того, щоб перераховувати благодійні внески пацієнтів на спецрахунок, адміністрація лікарні не дає дозвіл на госпіталізацію поки людина не перерахує гроші страховій компанії або «кишеньковому» благодійному фонду головного лікаря.

«Куди потім йдуть ці гроші? З’ясувалося, що 65% фонд залишає собі і всього 35 – віддає на потреби лікарні. До того ж саме через страхові компанії пацієнтів змушують купувати витратні матеріали, які коштують у три рази дорожче, ніж у виробника», – додав Михайло Радуцький.

Також Михайло Радуцький повідомив газеті "Факти", що з наступного року в столиці розпочне працювати добровільне медичне страхування.

За його словами, медичне страхування стане найефективнішим механізмом дофінансування столичної медицини.

«Сьогодні в жодній страховій компанії не можна застрахувати людину старшу 70 років. Але Київ не може позбавити літніх мешканців медичної допомоги. От і будемо дофінансовувати медицину зі страхового фонду, тому що бюджетних грошей не вистачає», – сказав Михайло Радуцький.

При цьому заступник голови КМДА висловив впевненість, що ефективність впровадження необов’язкового добровільного медичного страхування і пацієнти, і працівники медичної сфери зможуть відчути вже через півроку.

«Але і за цей час побутові умови в лікарнях не покращаться. Головне, що пацієнтів перестануть ганяти в аптеку: купи бинт, рукавички, йод для операції. До того ж страхова компанія почне відправляти хворих в ту міську лікарню, де будуть надавати більше послуг, вище якість лікування… Тобто почнуть працювати принципи звичайної конкуренції», – зазначив Михайло Радуцький. 

За матеріалами: http://kievcity.gov.ua/news/19087.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024