Головна  →  Новини  →  6 листопада 2014

У 71-у річницю визволення Києва подоляни вшанували полеглих на Куренівському цвинтарі

У 71-у річницю визволення Києва подоляни вшанували полеглих на Куренівському цвинтарі

У 71-у річницю визволення Києва на Куренівському цвинтарі, що в Подільському районі столиці, відбувся мітинг-реквієм в якому взяли участь представники ветеранських, громадських організацій, учнівської молоді, трудових колективів з підприємств району та керівники Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

Звертаючись до присутніх на мітингу, голова райдержадміністрації Валентин Мондриївський зазначив, що визволення Києва і подвиг бійців, які полягли за українську столицю, назавжди залишиться вкарбованим в історію нашої держави, як приклад жертовної мужності та віри в правоту своєї справи – бити ворога доти, доки він сміє топтатися по рідній землі. «Навіть сьогодні, через 71-н рік після визволення Києва, історики не можуть назвати точну кількість людей і бійців Радянської Армії, які полягли визволяючи столицю, але ми чітко знаємо, що окупація міста тривала 778 днів і ночей, за мужність і героїзм при визволенні Києва, орденами та медалями було нагороджено більше 17-и з половиною тисяч бійців і командирів, 668-м  були удостоєні звання Героя, і 32-є  з них були киянами. І ми, нині живучі і ті, хто прийде після нас, зобов’язані шанувати пам’ять тих, хто ціною власного життя звільняв українську землю» - сказав Валентин Мондриївський.

Голова Подільської райдержадміністрації зазначив, що відгомін тих подій в багатьох родинах відчувається ще й сьогодні. «Тиждень тому, на одній з мармурових плит було вписано імена ще чотирьох рядових, які загинули визволяючи Київ, а їхні рідні тільки тепер, після десятків років пошуку, змогли встановити місця  поховання батьків», - повідомив Валентин Миколайович.

Донька одного з них, рядового Кофанова Василя Семеновича, прийшла на могилу до батька з дочкою та онуками. Каже, що пошуками могили батька почала займатися ще у 1989-му році, і тільки цього річ, через Національний музей Великої Вітчизняної війни, вдалося знайти підтвердження того, що рядовий армії Василь Кофанов, був перепохований на Куренівському цвинтарі, в одній із братських могил. «До цього часу, завжди, на річницю визволення Києва і на День Перемоги, я обходила усі меморіальні комплекси столиці, носила квіти і запалювала свічку, не знаючи, що батько мій лежить в могилі тут, за кілька тролейбусних зупинок від мого дому, - каже Людмила Василівна. – Тепер сюди приходитимуть мої діти й онуки, та й перед мамою я свій обов’язок виконала – знайшла могилу батька».

Довідково: меморіальний комплекс на Куренівському цвинтарі, де поховані воїни – визволителі Києва, які загинули в боях і померли у шпиталях, складається із 23-х могил, в яких поховано 190 бійців. Як свідчить історія, ця цифра не є остаточною.

З нагоди 71-ї річниці визволення Києва, представник громадськості та державних органів влади Подільського району, поклали квіти до пам"ятника Героям Дніпровської флотилії, що в Парку моряків на Рибальському півострові, та до пам"ятника воїнам  корпусу Людвіка Своболи, що на Інтернаціональній площі.

 Перейти до фотоальбому: /gallery/120.html

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024