Головна  →  Новини  →  27 липня 2013

Щоб не страждати на алергію від амброзії

Щоб не страждати на алергію від амброзії

 Який вигляд має амброзія? Чим вона небезпечна для нас з Вами?

Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листківнагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста) і навіть декоративні чорнобривці. Стебло і листя опушене.

При алергії на амброзію у людини виникають скарги на сльозотечу, свербіж очей, носа, дере в горлі, закладеність та рясні виділення з носа, сухий кашель. Якщо люди не звертають увагу на скарги, які мають сезонний характер, із роками ці скарги можуть посилюватися і ставати більш агресивними. Вони погіршують якість життя, призводять до розвитку бронхіальної астми.

Для покращення стану пацієнта призначають симптоматичну терапію, однак лікування повинен призначати лікар-алерголог, який знає, які медикаменти призначити, як їх між собою поєднувати для того, щоб результат був більш виражений та довготривалий.

Людям з алергією на амброзію забороняється вживати мед, халву, соняшникове насіння, соняшникову олію, диню, кавун, персики, банани, трав'яні збори або чаї з ромашкою, календулою, м'ятою, тому що ці продукти містять ті ж самі алергени, які є в пилку амброзії.

Амброзія, разом з борщівником, болиголовом представляє собою велику небезпеку для  людей і належить до карантинних рослин. Карантинні рослини - це такі рослини, розмноження яких варто обмежувати, вони занесені до нас з інших ареалів (місць проживання), і на новому грунті поширилися настільки широко, що пригнічують «аборигенів», оскільки тут у них немає природних ворогів. Найкращий метод знищення амброзії - механічне видалення разом з корінням.

Що стосується запровадження карантинного режиму, то на період його дії вводяться наступні карантинні заходи:

1. Категорично забороняється завезення засміченої підкарантинної продукції у вільні від бур'яну райони;

2. Обов'язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;

3. При виявленні бур'яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищення під контролем держінспектора зкарантину рослин, та при неможливості очищення — переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів та переробку;

4. При виявленні насіння амброзії у кормових відходах, вони підлягають переробці з розмеленням часток не більше 1 мм, а малоцінні відходи знищують під контролем держінспектора з карантину рослин шляхом спалювання чи закопування на глибину 0,5 м;

5. Проведення обстежень сільськогосподарських угідь на виявлення бур'яну в період вегетації.

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024