Жодне звернення з питань порушення виплати заробітної плати не залишиться поза увагою!

В сучасних умовах актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація певних заходів для недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при нарахуванні та виплаті заробітної плати повинні дотримуватись діючого законодавства, розуміти міру відповідальності за ухилення від сплати податків, обов’язкових платежів та порушення норм законодавства щодо порядку виплати заробітної плати.

Активно працюючи в даному напрямку, ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві не залишає без уваги жодного звернення. Але, як свідчить практика, здебільшого, громадяни звертаються зі скаргами на роботодавців тоді, коли права громадян вже порушено, а  доказова база порушень відсутня. Не виключенням стало звернення колишнього працівника ТОВ «К» громадянина «І» до началь­ника управління доходів і зборів з фізичних осіб Пелих Світлани Юріївни з наданням інформації про порушення трудового законодавства.

 У зверненні громадянин повідомив, про те, що отримував зарплату в «конвертах» ТОВ «К», відсутність соціального захисту працівників цього підприємства, несплату «лікарняних».

За словами громадянина «І» останніх 3 місяці взагалі перестали виплачувати гроші, та на численні прохання виплатити зарплатню, роботодавець продовжував обіцяти все виплатити до копійки “найближчим часом”.

“Працівник, який отримує зарплатню в “конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже розмір будь-якої соціальної виплати залежатиме від розміру офіційно нарахованої заробітної плати. Наразі триває перевірка фактів викладених у звернені громадянина «І»”, – наголосила Світлана Юріївна під час бесіди із заявником та в інтерв’ю журналістам газети “Секретні матеріали ”.

Отже, нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду позбавляє себе права на соціальні виплати, зокрема, права пенсію, на допомогу по безробіттю, на матеріальне забезпечення в разі втрати працездатності, у разі нещасного випадку на виробництві.

Про факти порушення роботодавцем трудового законодавства громадяни можуть без попереднього запису повідомити началь­ника управління доходів і зборів з  фізичних осіб ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у  м. Києві Пелих Світлану Юріївну по тел. 425-81-67 (факс 417-51-40) або особисто звернутись з питань застосування трудового законодавства в робочі дні з 9 до 18 години (в п'ятницю - до 16 год. 45 хв.) за адресою: Київ, вул. Турівська, 12, каб. 110.

Пам’ятайте, оформлення трудових відносин в за­конодавчо встановленому порядку і офіційне отри­мання заробітної плати - це державний захист від неза­конного звільнення, безпечні і здорові умови праці, га­рантоване право на відпочинок, своєчасно, виплачена легальна заробітна плата, не нижче від визначеної зако­ном рівня.

У зв’язку з цим, нагадуємо, не погоджуйтесь на неофіційне працевлаштування, вимагайте від працедавця узгодження угод та відмовляйтесь від заробітної плати  «в конвертах» .           

ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024