Головна  →  Новини  →  14 серпня 2018

Шукаємо патронатних вихователів

Шукаємо патронатних вихователів

У межах реалізації проекту «Соціальний патронат запровадження кращих практик альтернативного догляду для дітей, які тимчасово залишалися без батьківського піклування» у співпраці між Службою у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради та МБО «Партнерство «Кожній дитині» в м. Києві запроваджено послугу сімейного патронату.

З метою  забезпечення першочергового права дитини жити та виховуватися у сприятливому сімейному середовищі передбачено створення патронатних сімей.

Що таке сімейний патронат?

Сімейний патронат -  це  професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд та виховання дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах або залишилася без батьківського піклування, потребує захисту у сім’ї патронатних вихователів та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців.

Вимоги до кандидатів в патронатні вихователі:

- громадяни України віком від 25 до 60 років (для жінки) та від 35до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому в шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

- мають позитивний досвід виховання дітей;

- мають житло: власне, орендоване;

- не мають судимості;

- стан здоров’я  дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- пройшли навчання за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів.

Основними завданнями патронатних вихователів є:

- забезпечення догляду, виховання, збереження життя  та здоров’я дитини в період перебування в патронатній сім’ї;

- соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

- створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

- підготовка дитини до повернення  в біологічну сім’ю чи влаштування  її в іншу форму сімейного виховання (прийомна сім’я/дитячий будинок сімейного типу).

Патронат істотно відрізняється від інших форм прийняття дітей на виховання. Від усиновлення – договірним і тимчасовим характером, від опіки і піклування – віковими межами підопічних, порядком та способом оформлення відносин; від прийомних сімей  та дитячого будинку сімейного типу – способом і порядком передачі дитини, а також кількості вихованців.

Особливості цієї форми влаштування дітей полягає у тому, що виховання дітей в сім’ях розглядається як праця. Патронатні вихователі отримують заробітну плату, винагороду за надання послуг та кошти на утримання дітей в залежності від їхнього віку та кількості.

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Про більш детальну інформацію про сімейний патронат ви зможете дізнатися звернувшись до Подільського районного в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Мостицька, 20, тел.: 460-99-64.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024