Головна  →  Новини  →  3 липня 2018

КМДА закликає Верховну Раду підтримати проект Постанови про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі

КМДА закликає Верховну Раду підтримати проект Постанови про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі

Київська міська державна адміністрація закликає депутатів Верховної Ради підтримати проект Постанови про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві (№ 8541). Про це сказав заступник голови КМДА Олексій Резніков.

«Я дуже здивований таким голосуванням і сподіваюсь, що парламентарі все ж таки проявлять свідомість та підтримають цю постанову, оскільки все, що вже знайдене і буде знайдене у подальшому на розкопках на Поштовій площі, не належить ані КМДА, ані активістам, ані археологам. Це загальнодержавне надбання, розпорядником якого є виключно Міністерство культури», – наголосив Олексій Резніков.

Також він нагадав, що КМДА неодноразово зверталася до Міністерства культури із пропозицією допомогти і взяти до музейних фондів Києва знахідки.

«Сподіваюсь, що після прийняття постанови Мінкульт таки витребує від археологів, що проводили розкопки, передачу до держфондів знайдених об’єктів і звіти за останні чотири роки», – додав Олексій Резніков.

Нагадаємо, археологи, що проводили розкопки на Поштовій площі, не передавали знахідок до фондів Інституту археології НАН України та не надали жодного наукового звіту із 2015 року, як того вимагає законодавство.

Рішення про створення музею на Поштовій площі було прийняте ще у 2015 році.

21 червня Київрада прийняла рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини» підтримали 68 депутатів.

Рішення, серед іншого, передбачає створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» та проведення міжнародного архітектурного конкурсу.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

Також у березні поточного року Київська міська державна адміністрація ініціювала і провела за участю міжнародних експертів (ICOMOS, ICOM та ICROM, ЮНЕСКО) конференцію із питань консервації залишків дерев’яних конструкцій та їхнього використання надалі для наповнення експозиції майбутнього музею.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024