КМДА Київська міська державна адміністрація


19 червня 2018

Київрада розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

Київрада розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

Київрада на своєму засіданні у четвер, 21 червня, розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко.

Після консультацій між ним та головою фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді Сергієм Гусовським стосовно ситуації, яка склалася з археологічними розкопками на Поштовій площі, було напрацьовано спільний проект рішення. Мета документу – збереження артефактів, знайдених під час розкопок, продовження археологічних робіт та організація на цьому місці суспільного простору. Співавторами проекту рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини»  міський голова та голова фракції «Обʼєднання «Самопоміч» закликали виступити усі 5 фракцій у Київраді.

«Це рішення дозволить винятково в рамках закону продовжити археологічні дослідження з подальшою музеєфікацією знахідок на Поштовій площі, аби зберегти знайдені археологічні артефакти для майбутніх поколінь», – зазначив Віталій Кличко.

Сергій Гусовський заявив, що напрацьований документ має об’єднати сесійну залу Київради, а його ухвалення – зрушити питання з мертвої точки.

«Цей документ містить  важливі для створення майбутнього музею пункти, тож ми маємо все для того, аби нарешті ухвалити доленосне для Києва і країни рішення», – підкреслив голова фракції «Самопоміч».

Проектом рішення пропонується залучити міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення археологічних розкопок та визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають відповідній консервації та музеєфікації на місці. А також провести відкритий міжнародний конкурс з музеєфікації артефактів та організації публічного простору на Поштовій площі. Згодом же – прийняти до комунальної власності столиці майно, що знаходиться на вказаній земельній ділянці.

Також до завершення конкурсу з музеєфікації та організації публічного простору Київська міська рада утримується від ухвалення рішень щодо подальшої зміни цільового призначення, зміни власника та/або землекористувача земельної ділянки, на якій здійснюються археологічні розкопки.

Виходячи з того, що на сьогодні в Україні немає спеціальних установ та можливостей для здійснення кваліфікованої консервації та музеєфікації знахідок на Поштовій площі, проект рішення передбачає створення у сфері управління КМДА комунального закладу «Центр консервації предметів археології».

Разом з тим міський голова зауважив, що на сьогодні існує низка проблем, які перешкоджають проведенню подальших розкопок. Однією з них є необхідність розробки альтернативного проекту укріплення Поштової площі.

«Існуючі конструкції мають бути зміцнені, оскільки є реальна небезпека не тільки для археологів, а й для киян, які приходять відпочивати на Поштову площу. У зв’язку з цим управлінням збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури Київської міської державної адміністрації внесено припис про припинення виконання будь-яких робіт на вказаній пам’ятці», – додав він.

Проектом рішення пропонується внести зміни до проекту «Реконструкція транспортної розв’язки на Поштовій площі у Подільському районі». А головне – розпочати створення альтернативного проекту укріплення об’єкту розкопок задля забезпечення проведення подальших археологічних досліджень.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.