Головна  →  Новини  →  16 квітня 2018

Допоможіть дитині, що проживає в інтернатному закладі, адаптуватися до самостійного життя, станьте її наставником

Допоможіть дитині, що проживає в інтернатному закладі, адаптуватися до самостійного життя, станьте її наставником

Майже 7000 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проживають в інтернатних закладах різних типів. Більшість із них з різних причин (вік, стан здоров’я) практично не мають шансів бути усиновленими чи влаштованими в інші форми сімейного виховання.

Проживання в інтернатному закладі не сприяє таким дітям у підготовці їх до подальшого самостійного життя, визначення та розвитку здібностей дитини, реалізації її інтересів у професійному самовизначенні, формування у дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію її до самостійного життя.

Як наслідок, діти виростають непідготовленими до життя поза межами закладу і виходять у доросле життя, не маючи необхідних соціальних вмінь і навичок.

Щоб допомогти таким дітям, необхідно впроваджувати сучасні методи підготовки їх до самостійного життя із широким залученням до цієї роботи представників громадянського суспільства.

Одним з таких методів, який практикується у багатьох країнах світу, є наставництво.

Наставництво – добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає в закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Основною ціллю наставництва є підготовка дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, до самостійного життя шляхом розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначення життєвих цілей, формування людських взаємовідносин, культурних, моральних, духовних цінностей.

НАСТАВНИК:

  • повнолітня особа, яка готова бути наставником 1-2 роки і більше, пройшовши навчання за спеціальною програмою;
  • готує до самостійного життя: розвиває у дитини навички і вміння, ділиться особистим досвідом;
  • мотивує до розвитку та є для дитини джерелом емоційної підтримки;
  • допомагає зрозуміти здібності і зорієнтуватися в професії, будувати плани та слідувати поставленим цілям;
  • спілкується щотижня з вихованцем;
  • це турботливий дорослий друг, який стає для дитини чи підлітка людиною, яка хоче і може присвячувати їй свій час, знання та сили.

Звертайтесь до Подільського районного в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Мостицька, 20, тел.: 460-99-64, 460-99-11, 063-245-08-27, 066-154-22-36.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024